De ce este bine să ai mereu în casă, în garaj, în maşină sau în poşetă un borcănel de bicarbonat? Fie că vrei să stingi un incendiu, să scoţi o pată sau să îţi cureţi mâinile, praful magic rezolvă aceste probleme în doar câteva secunde. Iată 20 de situaţii în care bicarbonatul se dovedeşte a fi cea mi bună soluţie.
1 Mirosul neplăcut din frigider dispare în doar câteva ore dacă aşezi în interior un bol cu bicarbonat de sodiu. Aplică această metodă şi pentru perioadele în care eşti plecat mai mult timp de acasă sau pentru frigiderele care nu funcţionează. De asemenea, atunci când decongelezi frigiderul, spală-l cu o soluţie de apă şi bicarbonat sau oţet, iar acesta va pierde orice urmă de miros.
2 Dacă ai ţinut ceva prea mult în cuptorul cu microunde şi mirosul alimentului a acaparat tot interiorul, atunci amestecă într-un bol cu apă două linguri de bicarbonat şi câteva picături de detergent de vase. Introdu vasul în cuptor pentru 5 minute la o putere medie.
3 Maşina de spălat vase îşi va pierde orice iz neplăcut dacă adaugi două linguri de bicarbonat în recipientul pentru detergent. Totodată, acesta va ajuta şi la curăţarea şi dezinfectarea veselei.
4 Bicarbonatul de sodiu este recomandat şi pentru calităţile sale dovedite în stingerea incendiilor. Păstrează un plic în apropierea aragazului sau a grătarului pentru a putea combate un incendiu.
5 Coşul de gunoi trebuie spălat periodic cu o soluţie de bicarbonat şi apă caldă. Aceasta elimină mirosurile, bacteriile şi dezinfectează recipientul.
6 Cafetiera va arăta ca nouă dacă torni un pliculeţ de bicarbonat peste apă. Filtrul, cana şi recipientul din plastic se vor curăţa şi orice miros de cafea veche sau mucegai va dispărea instant. După ce apa cu bicarbonat a curs în vasul cafetierei, toarnă apa în chiuvetă (bicarbonatul ajută şi la desfundarea chiuvetei). Porneşte un alt ciclu al filtrului de cafea, însă de această dată folosind apa curată pentru clătire.
7 Petele de grăsime, arsura, cafea sau ceai de pe orice vas de gătit (ibric, ceainic, tigaie etc) din orice material (fontă, inox, crom a cu sau fără smalţ) vor fi mult mai uşor de curăţat dacă presari bicarbonat şi torni apoi o cana de apă fierbinte. Aşteaptă câteva minute şi apoi curăţă normal.
8 Caserolele de plastic, lada frigorifică sau chiar porţelanul pot fi curăţate, dezinfectate şi împrospătate dacă sunt spălate cu apă şi bicarbonat.
9 Obiectele sanitare (cada, vas de toaletă, chiuveta) se curăţă foarte bine cu bicarbonat, datorită valenţelor multiple ale acestuia: scoate pete de grăsime, dezinfectează şi, atunci când vine vorba de sanitare, desfundă ţevile. De asemenea, chitul de rosturi îşi recapta culoarea iniţială dacă e frecat timp de câteva minute cu bicarbonat.
10 Petele de pe mobilă lăsate de vasele fierbinţi, precum şi petele de alimente şi apa, vor dispărea în câteva secunde dacă intră în contact cu o soluţie formată din apă şi bicarbonat. Pentru petele colorate sau pentru cele cu o textură abrazivă, adaugă în soluţie şi câteva picături de înălbitor.
11 Adaugă o lingură de bicarbonat în apa cu care speli sau perii covorul şi vei observa că mirosul de animale sau de ţigară dispare imediat, iar culorile devin mai aprinse.
12 Deşi pisicile sunt considerate cele mai curate animale, litiera este singurul accesoriu ce ne poate deranja olfactiv. Curăţă şi dezinfectează vasul, aşteaptă să se usuce bine şi toarnă un strat de bicarbonat. Deasupra aşterne nisipul special pe care îl foloseşti de obicei. Mirosul neplăcut va fi absorbit de fiecare dată.
13 O soluţie din apă rece, bicarbonat şi sucul de la o jumătate de lămâie va improspăta aerul închis din camere.
14 Dacă speli scrumierele cu apă şi bicarbonat, mirosul neplăcut va dispărea, dar dacă presari puţin praf în interiorul acestora, ai şansa ca mirosul de ţigară să nu se mai răspândească în întreaga încăpere.
15 Hăinuţele şi accesoriile bebeluşilor (scutece, jucării, biberoane) vor fi fierte în apa în care ai adăugat bicarbonat. Acesta igienizează, dezinfectează şi în plus scapi de petele şi de mirosurile specifice celor mici.
16. Amestecă 1-2 linguri de bicarbonat cu detergentul în maşina de spălat de fiecare dată pentru a elimină mirosurile din haine şi petele.
17 Argintul devine ca nou dacă este frecat cu bicarbonat de sodiu. Pentru suprafeţe netede foloseşte un burete abraziv, iar pentru modele în relief aplică soluţia cu o periuţă de dinţi pe care nu o mai foloseşti.
18 Mirosul neplăcut al mâinilor (benzină, ceapă, usturoi, peşte, brânză etc) poate fi înlăturat dacă te speli timp de 2 minute cu apă şi bicarbonat.
19 Presară puţin praf de bicarbonat şi în acele perechi de încălţăminte care capătă miros urât orice ai face. Tu vei transpira mai puţin şi cu siguranţă nu te vei mai simţi jenat atunci când trebuie să te descalţi.
20 Instrumentele de îngrijire a părului (pieptene, perie, agrafe) pot fi curăţate periodic cu apă şi bicarbonat.
0 comentarii to Trucuri in casă cu bicarbonat